FAQ

Vraag & Antwoord

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over Blok 14. Staat je vraag er niet tussen? Of is het antwoord niet duidelijk? Mail dan naar info@blok14.nl.

Algemeen & financiën

Waar komt Blok 14?

Blok 14 bevindt zich middenin het Holenkwartier, hét nieuwe woon- en werkgebied van Hoorn. Dit ligt op de plek van het voormalige Philipsterrein aan de Holenweg. Het wordt een verrassende stadswijk met een aantrekkelijke combinatie van wonen, werken, horeca en buurtvoorzieningen. Op loop- en fietsafstand van de binnenstad én het Markermeer.

Om hoeveel woningen gaat het?
In Blok 14 komen 49 driekamerappartementen, 4 tweekamerappartementen en 7 studio’s. De indeling van de appartementen moeten we nog bepalen. Dat doen we samen tijdens het co-creatietraject.
Hoe groot zijn de woningen?

De driekamerappartementen zijn ca. 70 m2, de tweekamerappartementen ongeveer 60 m2 en de studio’s zijn 30 tot 40 m2.

Hoe hoog wordt de huur?

De huur zal liggen tussen 550 euro en 752 euro per maand (prijspeil 2021). Dit betreft de kale huurprijs, dus zonder gas/water/licht en exclusief servicekosten.

Waar bestaan de servicekosten uit?

De servicekosten worden apart benoemd en berekend. De hoogte van de servicekosten is nu nog niet bekend. Servicekosten bestaan meestal uit elektrakosten algemene ruimten, elektrakosten liftgebruik, schoonmaakkosten algemene ruimten, tuinonderhoud. Welke servicekosten jullie gaan betalen is nog niet bekend. Ook dit onderwerp willen we graag met jullie bespreken in de 2e en 3e fase.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Ja, als je 23 jaar of ouder bent kun je over de huur en een deel van de servicekosten toeslag krijgen. Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Bij de berekening van de huurtoeslag gaat de Belastingdienst uit van de rekenhuur. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus een deel van de servicekosten. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden. 

Wat wordt bedoeld met co-creatie?

Je gaat samen met andere enthousiaste meedenkers je toekomstige woonomgeving vormgeven. Van binnen en buiten.

Wat wordt bedoeld met een community?

Samen met je medebewoners vorm je een community, oftewel een gemeenschap waar - ieder op zijn of haar manier - bijdraagt aan een aangename woonomgeving. De een doet dat door de moestuin bij te houden, een ander door een buurtborrel te organiseren of de gezamenlijke ruimte te beheren.

Voorzieningen

Waar zijn de gemeenschappelijke ruimtes voor?

De gemeenschappelijke ruimtes in Blok 14 zijn bedoeld voor de community. Iedereen die in het gebouw woont kan hier gebruik van maken. Tijdens het co-creatietraject gaan we samen kijken waar de ruimtes nog meer voor gebruikt zouden kunnen worden.

Is de ingang van het appartement alleen aan de galerij?

Het merendeel van de appartementen hebben de voordeur aan de galerij. Een aantal appartementen op de begane grond heeft de voordeur aan de staatzijde.

Hoe zit het met de brandveiligheid? Vluchtroutes, branddeuren?

Het ontwerp moet voldoen aan de eisen van de brandweer. De bouwfysisch adviseur helpt ons daarbij en de brandweer toetst de vergunning. Elke woning krijgt een rookmelder.

Hoe is de geluidsisolatie?

Het gebouw voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van geluidwering.

Heb je een eigen parkeerplaats?

Nee, in de parkeergarage is plaats voor 54 parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zijn voor de bewoners en haar bezoekers. In de 3e fase (2022) gaan we samen met jullie de indeling en verdeling van de parkeerplaatsen bepalen.

Planning

Wanneer vinden de 2e en 3e fase plaats?

De 2e fase in 2021 en de 3e fase in 2022.

Wanneer start de bouw, en wanneer kan ik er wonen?

We verwachten dat de bouw in 2022 kan starten. De oplevering van de woningen in Blok 14 is naar verwachting in de eerste helft van 2023. 

Kan ik me al aanmelden?

Ja, dat kan! Vul hiervoor het aanmeldformulier in. 

Bewoners en selectieprocedure

Voor wie is Blok 14?

Jong, oud, alleen, samenwonend of een gezin. In Blok 14 is iedereen welkom. Het is wel nodig dat je een ‘sociaal hart’ hebt. Want je moet zin en tijd hebben om samen met je medehuurders vorm te geven aan Blok 14. Niet alleen nu, maar ook als je er woont is jouw betrokkenheid gewenst. Naast jouw betrokkenheid, zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het gaat om sociale huurwoningen, dus je moet voldoen aan de eisen die daaraan worden gesteld. Zo moet je ingeschreven staan bij Woonmatch en mag je inkomen niet te hoog zijn. De voorwaarden lees je hier..

Hoe worden de bewoners geselecteerd?

De selectie vindt plaats aan de hand van woonpunten die je als blok-14 deelnemer kunt verdienen op basis van motivatie en inzet.

Hier lees je hoe je woonpunten kunt verdienen, en hoeveel. https://blok14.nl/meedoen/woonpunten

Waar moet ik aan voldoen om mee te doen?

Het gaat om sociale huurwoningen, dus je moet voldoen aan de eisen die daaraan worden gesteld. Zo moet je ingeschreven staan bij Woonmatch en mag je inkomen niet te hoog zijn. De voorwaarden lees je hier.

Als ik me nu aanmeld, ben ik dan verzekerd van een woning?

Nee, maar je hebt daar wel invloed op. Hoe actiever je bent, hoe meer kans je maakt op een woning. Je kunt namelijk woonpunten verdienen.

Ik sta al jaren op de wachtlijst. Telt dat ook mee?

De wachttijd op Woonmatch is niet bepalend, maar kan wel meetellen. We zoeken betrokken, actieve personen die samen met anderen een community willen vormen. Door je actief in te zetten, kun je woonpunten verdienen. Hoe meer woonpunten, hoe groter de kans dat je een woning kunt huren.
Je inschrijving bij Woonmatch is goed voor 0,1 woonpunt per inschrijfjaar. Let op: deze woonpunten worden pas aan het einde van het co-creatietraject toegekend. 

Mocht je over twee jaar niet meer aan de eisen voldoen, maak je dan nog kans op een woning?

Intermaris moet zich nu en in de toekomst houden aan de wettelijke eisen voor passend toewijzen. Dat kan inhouden dat je nu voor een sociale huurwoning in aanmerking komt op basis van je inkomen, maar over 2 jaar teveel inkomen hebt om nog voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Dan volgt daar automatisch een afwijzing uit.

Hoe vergroot ik mijn kansen op een (sociale) woning in dit project?

Door enthousiast mee te doen en door je sociale kant te laten spreken. Je kunt woonpunten verdienen, bijvoorbeeld door een actieve bijdrage aan bijeenkomsten en het invullen van enquêtes.

Ik laat een sociale huurwoning achter. Krijg ik voorrang op een woning in Blok 14?

Intermaris vindt het belangrijk dat ieder nieuwbouwproject de doorstroming bevordert. Dit is dan ook een van de onderwerpen die we tijdens het co-creatietraject gaan bespreken.

Contact

Vragen? Kijk hier voor het antwoord of mail naar info@blok14.nl. Binnen 3 werkdagen ontvang je een reactie.

Opdrachtgever

Architect