06 december 2021

Leeg doek

Leeg doek

Blok 14 is een uniek project. Nu nog een ‘leeg doek’ waar de toekomstige huurders samen vorm aan gaan geven. Dat het populair is in de omgeving van Hoorn blijkt uit de 530 abonnees van de nieuwsbrief. Zo'n 120 mensen zijn actieve bezoekers van bijeenkomsten.

Tot die laatste groep behoor ik. Niet vanaf het allereerste begin actief, want toen wist ik nog niet van het bestaan van dit project. Bij mijn eerste bezoek aan de website zag ik dat Blok 14 op zoek is naar bewoners met een sociaal hart. Daar herken ik mezelf in. Samen iets moois neerzetten en ervoor zorgen dat het mooi blijft. Dat zou ik graag willen. En mijn hart gaat sneller kloppen van de stad Hoorn.

Samen met een paar vriendinnen woonde ik tijdens mijn mbo-opleiding in een flat aan de Siriusstraat. Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Ik kom nog vaak in de binnenstad om te winkelen, koffie te drinken met een vriendin of naar de film te gaan bij Cinema Oostereiland. In dit blog kunnen jullie mij volgen op mijn weg naar mijn nieuwe woonomgeving. Op het moment zie ik Blok 14 als een leeg stuk canvas wat steeds verder ingekleurd gaat worden.

Mijn naam is Annemarie en ik woon in Purmerend in een centraal wonen project dat ruim dertig jaar geleden is opgezet. Ik ben dus gewend om in een community te leven. Deze ervaring neem ik mee naar dit nieuwe avontuur.

Afgelopen juli heb ik voor het eerst ‘live ’kennis gemaakt met het projectteam en ik heb een aantal geïnteresseerden ontmoet op een stuk braakliggend terrein naast de oude Philips fabriek. Terwijl we in het zonnetje tegenover elkaar zaten op picknickbanken ontstond vanzelf een goede sfeer. Dit met dank aan het projectteam dat informatie afwisselde met een kwis met als onderwerp, hoe kan het anders, Blok 14. De achtergronden en leeftijden van de mensen waren heel verschillend en dat vind ik een pluspunt.

Ik heb begrepen dat de manier waarop Blok 14 als woonproject vorm krijgt samen met toekomstige huurders nieuw is in Nederland. Bij de opzet van soortgelijke projecten gaat het meestal om een afgebakende groep. Bijvoorbeeld ouderen, jongeren, kwetsbare mensen of een combinatie van groepen. Maar nooit sociale huurwoningen voor iedereen. Dat maakt Blok 14 uniek en nieuw. Gaaf toch om deel uit te maken van deze unieke mix van bewoners?

Een paar weken geleden heb ik al kennis gemaakt met een paar leden bij de dot painting activiteit van Paula. Tijdens het verven ontstonden mooie gesprekken over onze plannen met Blok 14. Ik merk dat ik steeds nieuwsgieriger word naar wie ik tegen ga komen ien hoe we samen tot een mooi plan kunnen komen voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes. Helaas zijn de workshops vanwege corona verzet naar begin volgend jaar. Dan kunnen we eindelijk de eerste streken op het doek zetten!

Annemarie

Contact

Vragen? Kijk hier voor het antwoord of mail naar info@blok14.nl. Binnen 3 werkdagen ontvang je een reactie.

Opdrachtgever

Architect